761 adet ürün bulundu.
BEBEKLERDE BESLENME İLE İLGİLİ BİLMEK İSTEYECEKLERİNİZ
Bebeğinizin büyüyüp gelişebilmesi ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji kaynağı besinlerdir. Doğuma kadar bebeğiniz sizin yediğiniz besinlerle beslendiğinden, onun gelişimi için gebeliğiniz süresince en iyi yiyecekleri tükettiniz. Ancak doğumdan sonraki bebeklerde beslenme sürecinde sütünüzün olup olmaması ve bebeğinizin istekleri gibi koşullar da işin içine girdiğinden durum biraz zorlaşabilir. Annelerin beslenme konusundaki sorunlarını ve ihtiyaçlarını gören ebebek, uzaman ilgisi ve bilgisi ile size birçok çözüm önerisi sunuyor.
Bebeklerde Beslenme Anne Sütü İle Başlar, Fakat…
Uzmanlar bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesini öneriyor; çünkü bebeğiniz için çok özel olan bu doğal sıvı onun bağışıklık sistemini güçlendirecek, beden ve beyin gelişimini destekleyecek ve büyümesini sağlayacak özel proteinler içeriyor. Ancak bazı bebekler bu süt ile beslenebilirken bazılarının böyle bir şansı olmuyor. Ebebek bebeklerinize sağlıklı beslenme için fırsat eşitliği sunuyor.
Eğer sütünüz az ve bebeğinize yetmiyorsa, hatta hiç yoksa üzülmeyin. Gelişen teknoloji ile formül mamalar artık anne sütüne çok yakın. Bebeğinize markasına güvendiğiniz, kaliteli bir formül süt alarak beslenme ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Emzirmenin anne ile bebek arasında önemli bir bağ kurma aracı olduğunu tüm anneler bilir. Ancak sütünüz gelmiyor ve bebeğinizi formül süt ile besliyorsanız üzülmeyin. Yavrunuz acıkıp ağladığında ve siz onu sıcacık kollarınızda biberonu ile beslediğinizde aranızda yine aynı güven duygusu oluşacaktır.
Bebeğiniz Formül Sütü Reddederse
Anne sütü alamayan ve hazır mama kullanan bazı bebekler, hazırladığınız mamayı içmek istemeyebilir. Böyle bir durumda panik yapıp kedinizi de bebeğinizi de strese sokmayın. Sakin olun ve sorunu giderin.
● Genelde hazır mamayı reddeden bebeklerin problemi biberonuyla ilgili oluyor. Bebeğiniz ürünün meme kısmının şeklini, boyutunu ya da yapıldığı maddeyi sevmemiş olabilir. Bu durumda farklı biberon uçları deneyip, uygun olanını bulmanız gerekir.
● Kullandığınız formül sütü değiştirin. Her hazır mamanın tadı ve kokusu aynı olmaz. Hatta bazı mamaların yoğunlukları bile farklıdır. Belki bebeğiniz daha yoğun kıvamlı, belki de daha akışkan bir mama seviyordur. Denemeden bilemezsiniz.
Bebeklerinize Yiyecek Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Miniğinizin üç yaşına gelinceye kadar ki beslenmesi, ömrünün geri kalanındaki büyümesini ve sağlığını özellikle beyin gelişimini etkiler. Bu nedenle bebeğiniz ek besine geçtikten sonra da beslenmesine aynı özeni göstermemiz ve sağlıklı besinler tüketmesini sağlamamız gerekir.
Her besinden yeteri kadar: Bütün besin içeriklerinden vücudunun ihtiyacı kadarını almasına dikkat etmeniz gerekir. “Bebeğim elma seviyor, başka meyve mümkün değil ağzına sürmüyor.” gibi cümleleri şimdiden duyar olduk. Bebeklerde beslenme konusunda baskıcı olmamak kaydıyla, tüm seçenekleri denemeden asla pes etmemelisiniz. Bu durumda farklı sebze ve meyve pürelerinden oluşan küçük kavanozlarda hazırlanmış mamaları deneyebilirsiniz. Farklı tahıl karışımlarından oluşan ve sütle hazırlanan mamalar da bebeklerin favorileri arasındadır.
Organik beslenme: Mevsiminde meyve ve sebze tüketin. Bebeğinize vereceğiniz besinlerin tarım ilacı içermeyen ve genetiği değiştirilmemiş ürünler olmasına dikkat edin.
Abur cuburlar: Bütün bebekler marketlerde gördükleri şeker, çikolata ve cips paketlerine hayranlıkla bakarlar. “O sağlıksız, bu sağlıksız nereye kadar, bir kereden bir şey olmaz.” diye düşünüp de ışıltılı paketlere yönelmeyin; çünkü abur cubur tüketme alışkanlığı daha bebeklikten başlayabilir. Yine de bazen bebeğinizi şımartmak, oyalayabilmek, hatta sizin için minik ama onlar için büyük olan başarılarını ödüllendirmek adına ona bu ürünleri vermek isteyebilirsiniz. Size tavsiyemiz abur cubur yerine bebeklere özel üretilen gofret, bisküvi gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmenizdir. Hazır içecekler yerine bir meyve sıkacağı edinerek evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Yiyeceklerin, beslenme araç ve gereçlerinin temizliği: Bebeğinizin bağışıklık sistemi ilk yıllarda çok güçlü değildir. Bu nedenle onu hasta edebilecek mikroorganizmalara karşı korumanız gerekir. Korumaya sadece altını temizlerken ya da dışarıda oynarken değil beslenirken de dikkat edilmelidir. Miniğinizin, çiğ tüketeceği sebze ve meyveleri mutlaka sirkeli suda bekletip, akan suda durulamanız gerekir. İçtiği suyun mikrop içermemesi önemlidir. Beslenme araç ve gereçlerinin temizliğine dikkat edilmelidir. Bu ürünlerin temiz yıkanmaması durumunda üzerindeki besin kalıntıları, mikropların üremesi için uygun bir ortamdır. Bir sterilizatörle bu problemi kolaylıkla ortadan kaldırabilirsiniz.
Bebeğinizi Yemek Yemesi İçin Zorlamayın
Yetişkinler bile her yemeyi yemediklerine göre bebeğinizin yemek ayırması, bazı yiyecekleri yemek istememesi normal değil mi? Yemek yeme sürecini baskı altında geçiren bebeklerde ileride obezite ya da daha çok yemek ayırma problemi görülebilir. Bu nedenle bebeğim yemiyor diye strese girip bebeğinize zorla sevmediği yemekleri yedirmek yerine, çözüm üretmenizde fayda var. İşte yapabilecekleriniz.
● Benzer besin içeriklerine sahip olan farklı seçenekler sunun. Mesela bebeğiniz portakal yemiyor; zorla yedirmek yerine C vitamini ihtiyacını kavun, çilek ya da yaban mersininden karşılamasında bir sakınca yok.
● Sevmediği yiyecekleri, sevdiği yiyeceklere azar azar katarak sezdirmeden yedirin. Miktarını uzun vadede artırın. Bir süre sonra o tat bebeğinize aşina gelecek ve yadırgamadan tüketecektir.
● Elinize kaşığı alıp “hadi ağzını aç” şeklinde yemek yedirme bebeğinizi baskı altında hissettirebilir. Yeteri kadar büyükse çatalını ve kaşığını verin, kendisi istediği miktarda ve istediği şekilde tadına baksın. Bebeğinizin özgürce yemek yemesine olanak sağlamanız harika; fakat yemek yeme sürecinde bebeğinizi asla yalnız bırakmayın.
● Yeme içmeyi eğlenceli hale getirin. Bebeğinize ait olacak eğlenceli tabak, çatal, kaşık ve bardak edinin. Sırf o malzemeleri kullanmak için bile yemek isteyecektir.
Beslenme ürünleri alırken BPA, plastik, toksik madde ve zararlı kimyasallar içermemesine dikkat etmelisiniz. Sizin için hassas olan her konu ebebek için de aynı hassasiyeti taşır. Bebeklerde beslenme hususunda ihtiyacınız olan sağlıklı ve kaliteli ürünleri biz sizin için seçtik. Size de sadece çeşitlerden çeşit seçmek kalıyor.